Opvoedondersteuning

Opvoedondersteuning: Ouderschap in balans, creëert een stabiele basis voor gezinswelzijn en kinderontwikkeling.

Opvoedondersteuning

Geldercare biedt ondersteuning aan gezinnen waarbij de opvoeding niet goed verloopt of aan ouders die te maken hebben met een kind die extra aandacht nodig heeft, omdat er bijvoorbeeld sprake is van een ontwikkelingsachterstand of stoornis. De opvoedingsondersteuning die Geldercare biedt is gericht op het vergroten van de aanwezige opvoedvaardigheden en het aanleren van nieuwe vaardigheden, zodat ouders met vertrouwen en kennis hun rol kunnen vervullen.

 

Bij Geldercare staat de kracht van gezinnen zelf centraal, waar ouders die uitdagingen ervaren in de opvoeding een ondersteunende hand wordt geboden. Samen wordt gestreefd naar het creëren van een positieve en gezonde omgeving waarin kinderen kunnen opgroeien tot zelfverzekerende en evenwichtige individuen.

Doelgroep

De opvoedondersteuning richt zich op ouders en gezinnen die geconfronteerd worden met uitdagingen in de opvoeding van hun kinderen. Dit omvat ouders waarbij de opvoeding niet soepel verloopt, waarbij grenzen stellen lastig is, of waarbij er sprake is van problematisch gedrag bij de kinderen. Daarnaast bieden we ook ondersteuning aan ouders van kinderen met psychische problemen, die behoefte hebben aan extra zorg en begeleiding.

  • Het vergroten van de aanwezige opvoedvaardigheden door te bouwen op de sterke punten van ouders en deze verder te ontwikkelen.
  • Het aanleren van nieuwe opvoedvaardigheden die aansluiten bij de specifieke behoeften van het gezin.
  • Het oplossen van specifieke opvoedingsproblemen door middel van gerichte interventies en ondersteuning.
  • Het ondersteunen van ouders bij het stellen van grenzen en het omgaan met lastig of probleemgedrag van hun kinderen.
  • Het bevorderen van de emotionele ontwikkeling van zowel ouders als kinderen, zodat zij beter kunnen omgaan met stressvolle situaties.
  • Het signaleren en aanpakken van eventuele ontwikkelingsachterstanden bij kinderen.
  • Het creëren van een gezonde en veilige omgeving waarin kinderen kunnen gedijen en zich kunnen ontwikkelen.
  • Het versterken van het zelfvertrouwen van ouders in hun opvoedingscapaciteiten, zodat zij zich competent en ondersteund voelen in hun rol als ouder.

Bij Geldercare hanteren we een systeemgerichte benadering in onze opvoedondersteuning. We erkennen dat de dynamiek binnen een gezin en de bredere omgeving van invloed zijn op de opvoedingssituatie. Daarom kijken we niet alleen naar individuele problemen of gedragingen, maar ook naar de interacties en relaties binnen het gezinssysteem.

Onze benadering richt zich op het begrijpen en verbeteren van de gezinsdynamiek, waarbij we kijken naar de onderlinge relaties, communicatiepatronen en gezinsstructuren. Door het gezin als een samenhangend systeem te beschouwen, kunnen we beter inzicht krijgen in de oorzaken van opvoedingsproblemen en effectievere interventies ontwikkelen.

We betrekken alle gezinsleden bij de opvoedondersteuning en moedigen open communicatie en samenwerking aan. Door gezinsleden te helpen elkaar beter te begrijpen en effectiever met elkaar te communiceren, streven we naar een gezondere en harmonieuzere gezinsdynamiek